Wczoraj mieliśmy niezwykłą okazję wziąć udział w otwarciu najnowszej linii produkcyjnej w grodziskim zakładzie Frito Lay. Mogliśmy zobaczyć też jak powstają chipsy, znane niemal wszystkim i wysyłane z Grodziska do 10 europejskich krajów.

5 lipca 2017 roku, otwarta została nowa, 4 linia produkcyjna chipsów ziemniaczanych. Dzięki niej moce produkcyjne zakładu wzrosną o około 40%, a zatrudnienie znajdzie dodatkowo 80 osób. W otwarciu uczestniczyli przedstawiciele władz powiatu i gminy.

Podczas krótkiej prezentacji mogliśmy dowiedzieć się nieco o działalności grupy PepsiCo, do której należy zakład Frito Lay, jak i o samym grodziskim zakładzie i jego sukcesach.

- Jesteśmy dumni, że zakład Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim od wielu lat dynamicznie się rozwija i obecnie jest jedną z najbardziej nowoczesnych tego typu fabryk w Europie. Wraz z uruchomieniem nowej linii do produkcji chipsów ziemniaczanych będziemy mogli znacząco zwiększyć produkcję chipsów ziemniaczanych, odpowiadając na rosnące zapotrzebowanie na ten produkt w krajach Europy Środkowo-Wschodniej – powiedział Bernard Wierzbik, Dyrektor Zakładu Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim, Grupa PepsiCo.

Fabryka Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim została uruchomiona w 1993 roku. W zakładzie produkowany jest szeroki wybór chipsów ziemniaczanych Lay’s, które są dostarczane na potrzeby konsumentów w Polsce, krajach bałtyckich, Czechach, Słowacji i na Węgrzech, ale także na Ukrainie, w Niemczech, Rumunii i Chorwacji. W 2011 r. fabryka została zmodernizowana i uruchomiono w niej nowe linie produkcyjne. Obecnie jest to jeden z najbardziej nowoczesnych tego typu zakładów produkcyjnych w Europie. Fabryka Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim zatrudnia blisko 460 osób. Co ciekawe, około połowa pracowników pracuje w zakładzie niemal od jego początku.

Podczas prezentacji wiele słów dotyczyło wdrażanej w Pepsico „Strategi ze świadomością celu oraz ochrony środowiska. Dzięki wdrożeniu jasnej strategii rozwoju, najnowocześniejszych technologii produkcyjnych, wykwalifikowanej kadry zarządzającej i zaangażowanych pracowników, zakład Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim od wielu lat jest liderem w grupie PepsiCo w rankingach efektywności wykorzystania linii produkcyjnych, minimalizacji strat i ograniczania zużycia mediów (woda, gaz, energia elektryczna) na potrzeby produkcji. Podczas zwiedzania zakładu mogliśmy zobaczyć instalacje służące odzyskiwaniu biogazu z odpadów produkcyjnych i instalacje odzyskiwania ciepła.

Po wprowadzeniu i krótkim szkoleniu z zasad bezpieczeństwa, w obowiązkowych strojach ochronnych mogliśmy zobaczyć działanie najnowszej linii produkcyjnej i wziąć udział w jej oficjalnym otwarciu. Zapraszamy do krótkiej fotorelacji, w której będą mogli Państwo zobaczyć jak powstają chipsy – od ziemniaka do opakowania wysyłanego do sklepów.

Polub nas na Facebook
Zobacz galerię: Jak powstają w Grodzisku Maz. chipsy?