Kolejna nagroda dla OSM Grodzisk Mazowiecki

Pagórki mazowieckie, chleb żytni z żurawiną, ser biały z Markowej Zagrody, słoneczny olej z zielonych mostów Narwi, krupnik kurpiowski, jagoda z żubrówką i grodziska śmietanka „Z wiejskiego dworku” to tylko niektóre z najlepszych mazowieckich smakołyków wyłonionych w piątej już edycji konkursu o Laur Marszałka.

Spośród 79 zgłoszonych przysmaków wybrano 14 laureatów, przyznano też dwa wyróżnienia. Nagrody producentom zwycięskich smakołyków wręczył marszałek Adam Struzik. Jest to już kolejna nagroda dla OSM Grodzisk. W zeszłym roku Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego wyróżniona została Mozzarella w zalewie.

Śmietana termizowana 18 proc. „Z WIEJSKIEGO DWORKU” spośród innych produktów tego typu, oprócz wysokiej jakości i wyjątkowego smaku, wyróżnia się opakowaniem. Sprzedawana jest w szklanych słoiczkach, dzięki czemu nie zmienia smaku ani zapachu. Dodatkowo wyróżnia się na półce sklepowej, a klient ma szansę ocenić zawartość opakowania jeszcze przed zakupem. Zamknięcie typu twist-off zapewnia bezpieczeństwo i wygodę użycia. Śmietana jest doskonałym dodatkiem zarówno do dań gorących – takich jak zupy i sosy, jak i podawanych na zimno – np. sałatek czy dressingów.

Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych smakołyków, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur i pieczołowitym ich odtwarzaniem – podkreślił marszałek Adam Struzik. – Sama nagroda jest z kolei nie tylko wyróżnieniem dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancją dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości.

Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem producentów tradycyjnej żywności z Mazowsza. Łącznie zgłoszono 79 produktów. Wśród nich znalazły się wyroby piekarnicze: ciasta, chleby, słodycze, ale także pieczone mięsa, szynki i kiełbasy. Licznie reprezentowane były również przetwory mleczne, sery oraz masła. Zgłoszono też przetwory owocowe i warzywne, miody oraz napoje – soki, nalewki oraz likiery. Kapituła konkursu wybrała spośród nich 14 najsmaczniejszych produktów i przyznała dwa wyróżnienia.

Konkurs podzielony został na dwie kategorie: mazowieckie produkty konwencjonalne oraz mazowieckie produkty tradycyjne i naturalne. W drugiej z kategorii rywalizowały produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce tych produktów pochodziły z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego.

Podczas wyłaniania laureatów Kapituła Konkursu oceniała produkty na podstawie ich: smaku, walorów wizualnych, estetyki i funkcjonalności opakowania oraz metody wytwarzania.

Laureaci V edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2011 
Mazowieckie Produkty Konwencjonalne
Rodzaj produktu
Nazwa produktu
Producent

wyroby piekarnicze

 Chleb żytni z żurawiną
Fogiel & Fogiel Piekarnia Sp.j.
Radom
wyroby cukiernicze
 Tort okolicznościowy
Justyna Szostak
Transbór, gm. Latowicz, pow. miński
 wędliny oraz przetwory mięsne
Kiełbasa ze strychu
z wołowiną

Zakład Produkcji Produktów Mięsnych

Robert Szczęsny

Nowy Podoś, gm. Płoniawy-Bramura,

pow. makowski
 
produkty mleczarskie
Śmietana termizowana 18 proc. „Z wiejskiego dworku”
 Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska
w Grodzisku Mazowieckim

owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego

Jagoda z żubrówką
 „Smaki i Aromaty”
Anna Langowska
Kobyłka
miody
Miody ostrowskie wielokwiatowe

Gospodarstwo Pszczelarskie

Zbigniew Szymański
Ostrów Mazowiecka
napoje

Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewkarnia Longinus

R. Dziliński
Ciechanów
Ponadto w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego wyróżniono Syrop malinowy (producent: Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk, Pająków, gm. Przyłęk, pow. zwoleński)
  
 
Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Naturalne
Rodzaj produktu
Nazwa produktu
Producent
wyroby piekarnicze
Chleb gryczany na zakwasie

Koło Gospodyń Wiejskich Dosin
Marzena Nowakowska
Dosin, pow. legionowski

 

wyroby cukiernicze

 

Pagórki mazowieckie

Koło Gospodyń Wiejskich Dosin
Iwona Garbulińska
Dosin, pow. legionowski

wędliny oraz przetwory mięsne
Szynka z nogą wędzoną
Zakłady Mięsne
Czachorowski Tomasz

Andrzej Czachorowski

Bożewo, pow. sierpecki

produkty mleczarskie
 
Ser biały z „Markowej Zagrody”
„Markowa Zagroda”
Agnieszka Zalewska

Nowe Pawłowo, gm. Czernice Borowe,

pow. przasnyski

owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego

 

Słoneczny olej z zielonych mostów Narwi

 

Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „Kowalski”

Krzysztof Kowalski

Winniki, gm. Nasielsk

pow. nowodworski
miody

Golądkowski miód z mniszka

Uczniowski Klub Sportowy przy Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego

Golądkowo, gm. Winnica, pow. pułtuski

napoje

Krupnik kurpiowski

Pasieka „Kurpik” Teresa Niedźwiedzka

Olszewo-Borki, pow. ostrołęcki

Ponadto w kategorii wędliny oraz przetwory mięsne wyróżniono Kiełbasę mazowiecką podsuszaną (producent: Suraż-Pol Zakład Przetwórstwa Mięsnego Paweł Surażyński, Regimin, pow. ciechanowski).
 
Celem konkursu jest promocja najlepszej, najzdrowszej, najsmaczniejszej, a także tradycyjnej żywności wytwarzanej na Mazowszu. Dzięki swojej szerokiej formule w konkursie mogą brać udział nie tylko firmy komercyjne, ale również organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, np.: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne.
 

oprac. Miś Bernard

Polub nas na Facebook