Ruszyła kolejna edycja konkursu Modernizacja Roku & Budowa XXI w. W tym roku zgłoszone zostały w nim 3 okoliczne inwestycje: Bulwary Błońskie nad rzeką Rokitnicą, Park przy ulicy Bałtyckiej w Grodzisku Mazowieckim oraz Budowa świetlicy wiejskiej w miejscowości Szczęsne. Zachęcamy do codziennego oddawania głosów!

Codziennie można oddać 1 głos na każdy z obiektów. Podając swój email przy każdym głosowaniu zwiększasz szansę na wygraną nagród przewidzianych w plebiscycie. Pamiętaj, aby swój głos potwierdzić, klikając link, który otrzymasz na skrzynkę pocztową.
Głosowanie trwa do 11 maja 2020r. do godziny 12:00!

BULWARY BŁOŃSKIE NAD RZEKA ROKITNICĄ wraz z zielenią i infrastrukturą towarzyszącą

Teren leżący w obszarze centrum miasta Błonie, przylegający bezpośrednio do rzeki Rokitnicy, ogólnodostępny, bez spójnego systemu komunikacji. W 2019r Gmina Błonie wykonała rewitalizację miejskich terenów nadrzecznych poprzez przekształcenie zdegradowanych obszarów w atrakcyjną ogólnodostępną promenadę wiążącą tereny rekreacji i sportu w Błoniu usytuowane nad rzeką Rokitnicą: Centrum Sportu, Park Bajka, skatepark, basen miejski, Park Włoski, trasy rowerowe.

Kliknij tutaj by zagłosować

Park przy ulicy Bałtyckiej w Grodzisku Mazowieckim

Park przy ul. Bałtyckiej jest jednym z 5 nowych parków, jakie powstały na terenie Grodziska Mazowieckiego w ostatnich 3 latach. To ważny krok w kierunku utworzenia gęstej sieci terenów zieleni publicznej w mieście, które mają służyć poprawie jakości życia mieszkańców oraz wspomagać oczyszczanie powietrza, zatrzymywanie wód opadowych i obniżenie temperatury w upalne dni.

Park przy ul. Bałtyckiej wyróżnia ciekawe założenie projektowe: ścieżki piesze i rabaty roślinne nawiązują kształtem do meandrującej rzeki. Podobnie jak żwirowy potok biegnący do centralnego placu z wielkimi, kamiennymi kulami, wykonanymi ze skał wydobytych z polskich kamieniołomów. Wszytko to przecinają koncentrycznie ułożone drewniane podesty. Spacerując po nich, można odnieść wrażenie, że znajdujemy się na nadwodnych pomostach.

W celu osiągnięcia wysokiego efektu ekologicznego, na dotychczasowych nieużytkach posadzono 125 szt. dużych drzew i ponad 9 000 krzewów, wieloletnich roślin kwitnących, pnączy, róż i traw ozdobnych. Oprócz pięknej zieleni i małej architektury, park oferuje mieszkańcom plac zabaw, siłownię i stoliki do gier planszowych. Brak barier architektonicznych sprawia, że jest on dostępny dla wszystkich.

Kliknij tutaj by zagłosować

Budowa świetlicy wiejskiej oraz placu zabaw dla dzieci i młodzieży w m. Szczęsne gm. Grodzisk Mazowiecki

Budynek został zaprojektowany w sposób harmonizujący z okoliczną zabudową. Prosta jednobryłowa forma obiektu narzuciła zastosowanie podobnego kąta pochylenia dachu, który zaprojektowano jako dwuspadowy – symetryczny.

Zastosowana kolorystyka w postaci spokojnych i stonowanych barw sprzyjać ma budowaniu poczucia pokoju i wewnętrznej harmonii. W celu kolorystycznego urozmaicenia elewacji wprowadzono jej dwukolorowy podział – nad pozostałą częścią elewacji, która jest w kolorze białym, dominuje kolor niebieski. Dodatkowo zaprojektowano wstawki z płyt elewacyjnych w kolorze drewna. Wejście główne zostało wyeksponowane poprzez wysunięcie poza główne lico ściany frontowej oraz zastosowanie kontrastującego koloru, który powoduje, że wyróżnia się na tle otaczających je jaśniejszych fragmentów ścian. W celu właściwego oświetlenia pomieszczenia sali głównej świetlicy wprowadzono duże przestrzenne okna, rozmieszczone w taki sposób, by równomiernie doświetlić całą powierzchnię pomieszczenia.

Budynek został zaprojektowany w technologii tradycyjnej – jest murowany z bloczków gazobetonowych na zaprawie cementowo - wapiennej, a ściany fundamentowe są murowane z bloczków betonowych na zaprawie cementowej. Przykrycie dachu jest w postaci kratownic prefabrykowanych wolnopodpartych na ścianach zewnętrznych budynku.

Plac Zabaw

Projekt obejmuje budowę placu zabaw z podziałem na strefy przeznaczone dla starszych i młodszych dzieci, siłownię plenerową oraz altany. Podział ten ma na celu rozdzielenie poszczególnych grup wiekowych użytkowników placu, co zapewnia zwiększenie poziomu bezpieczeństwa korzystania z obiektu.

Plac zabaw zaprojektowano jako tematyczny. Motywem przewodnim jest Dziki Zachód - Indianie i Kowboje. W projekcie starano się ująć jak najwięcej nawiązań do tematu przewodniego. Część zabawek zaprojektowano jako ściśle tematyczne, np. chata indiańska, kareta, konik, dyliżans, totemy indiańskie. Pozostałe zabawki też są dekorowane w tym stylu. Altanę, nawiązującą do głównego motywu i znajdującą się w centralnym punkcie obiektu, zaprojektowano tak, aby siedzący w jej cieniu rodzice obejmowali wzrokiem cały teren, a przede wszystkim wejście na plac zabaw. Przejście, od wejścia na plac zabaw do altany, staje się przygodą, gdyż podążamy „szlakiem Słońca wschód- zachód”. Przeznaczoną dla starszych dzieci część od tej, która służy najmłodszym, oddziela „rwąca rzeka światła”. Wędrując nią spod altany dojdziemy do miejsca zbiórek - totemu przyjaźni oraz pól gier wyrysowanych w posadzce w rejonie wjazdu technicznego. Spokojny powrót zapewnia „szlak przez góry zygzakowate”, prowadzący do totemu odkrywania i z powrotem pod altanę.

 

Kliknij tutaj by zagłosować

Polub nas na Facebook
Zobacz galerię: Modernizacja Roku & Budowa XXI w 2019